“Wij wekken veel stroom op via onze zonnepanelen, terwijl de buren een tekort hebben. Maar een kabel trekken gaat niet. Dat moet toch anders kunnen?” Het eerste overleg rondom een Smart Energy Hub – een slim, lokaal en duurzaam energiesysteem op Breekland – kent een goede opkomst. Van de ruim vijftien bereidwillige ondernemers zijn er acht aanwezig op de zogeheten ‘kick-off’. “Wij willen wel zo’n Smart Energy Hub. En het liefst zo snel mogelijk!” stellen ondernemers Johan Koekkoek (InnoVfoam) en Niels Boekel (A.N. Boekel Handel en Transport).
Op Breekland kampen meerdere bedrijven met de gevolgen van netcongestie: een overvol stroomnet. Sommige ondernemers wekken veel energie op. Die energie verbruiken ze niet altijd zelf, waardoor ze moeten terugleveren. Dat kan niet altijd. En als het wel kan, dan is het financieel ongunstig.
Andere ondernemers komen juist stroom tekort, maar kunnen geen zwaardere aansluiting meer krijgen omdat ‘het net’ vol zit. Verder groeien gaat niet. Sommige nieuwe ondernemers op Breekland kunnen zelfs helemaal geen aansluiting op het energienet meer krijgen. Kortom: de situatie is verre van ideaal.
Op weg naar een oplossing
De Breekland-ondernemers zijn op zoek naar oplossingen. Daarom hebben zij samen met het Centrum voor Verduurzaming, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, de regio Alkmaar en de gemeente Dijk en Waard advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos ingeschakeld om te verkennen hoe de energiehuishouding van de ondernemers eruitziet.
De eerste stappen? “Inventariseren en analyseren hoeveel energie erin gaat en eruit komt bij de deelnemende ondernemers”, leggen ingenieurs Mathijs Hansen en Jim Quik van Witteveen+Bos uit. “Én uitvragen hoe ze de toekomst voor zich zien, zodat we een eventuele Energy Hub toekomstig bestendig kunnen maken.” Vijftien Breekland-ondernemers zijn bereid om aan het onderzoek mee te werken. “Samenwerken is gewoon heel belangrijk. Ik ga ervanuit dat we de uitdaging rondom energie samen kunnen oplossen.”
Toekomst
Eind 2024 presenteert Witteveen+Bos de uitkomsten van hun onderzoek naar het energieverbruik bij de Breekland-ondernemers. Welke oplossingen zijn er mogelijk? Gaat het richting het delen van een aansluiting? Komen er groepscontracten? Is batterijopslag een mogelijkheid? In het voorjaar van 2025 krijgt die oplossing hopelijk vorm. Op naar een Smart Energy Hub op Breekland.
Wil je ook de mogelijkheden verkennen rondom een Smart Energy Hub? Neem contact op met Demi Loet-Loetoer via d.loetloetoer@dijkenwaard.nl of 0622692825.